Hoe maak je een NFT? Stap voor stap uitgelegd (2023)

Door Wouter/ 11 maart 2021 31 december 2022

Hoe maak je een NFT? Stap voor stap uitgelegd (1)

Inhoudsopgave

 1. Een NFT maken doe je zo
  • Stap 1. Bereid je media voor
  • Stap 2. Kies een netwerk
  • Stap 3. Installeer een geschikte wallet
  • Stap 4. Maak je NFT
 2. Je NFT verkopen
 3. NFT's verzamelen en waarderen
 4. Conclusie
 5. Veelgestelde vragen over NFTs maken
(Video) Hoe maak je een NFT: zo maak en creëer je NFT's op de blockchain!

In het vorige artikel leerde je wat een NFT (Non-Fungible Token) is, hoe ze werken, en welke soorten er zijn. In dit artikel leer je hoe je een eigen NFT kunt maken en verkopen. Ook geef ik je nog wat extra tips voor het waarderen en verzamelen van NFT’s.

Een NFT maken doe je zo

Stap 1. Bereid je media voor

Elke NFT begint bij de media/content. NFT’s kunnen een scala aan bestanden ondersteunen, zoals visuele bestanden (JPG, PNG, GIF), muziek bestanden (MP3), 3D bestanden (GLB), en meer. Of het nu een afbeelding of een muzieknummer is, de eerste stap is het uploaden of digitaal creëren van het media bestand. Zodra je het traditionele bestand gereed hebt kan je de volgende stap nemen.

Hoe maak je een NFT? Stap voor stap uitgelegd (2)

Stap 2. Kies een netwerk

Als eerst kies je een blockchain netwerk waar je de NFT wilt lanceren. De meest populaire opties zijn Ethereum, Solana en Binance Smart Chain. Wanneer je eenmaal begrijpt hoe je een NFT maakt op Ethereum is het ook vrij eenvoudig om het op andere netwerken te doen. In de basis werken ze namelijk op dezelfde manier.

Stap 3. Installeer een geschikte wallet

Nu is het tijd om een wallet op je computer te installeren die het door jou gekozen blockchain netwerk ondersteund. Voor Ethereum en de Binance Smart Chain gebruikt men vaak MetaMask. Als je Solana gebruikt is Phantom een handige optie.

Stap 4. Maak je NFT

Nu je het ontwerp van je NFT klaar hebt is het tijd om een platform te kiezen waar je de NFT daadwerkelijk kunt maken. Afhankelijk van je voorkeur kies je een van de volgende opties of check ons overzicht van NFT marktplaatsen om meer te vergelijken.

Hoe maak je een NFT? Stap voor stap uitgelegd (3)OpenSea

Het grootste NFT platform ter wereld. Voornamelijk gebruikt voor NFT handel op Ethereum en Polygon.

(Video) Hoe koop/verkoop je een NFT? (Complete Tutorial)

Ga naar opensea.io >>

Hoe maak je een NFT? Stap voor stap uitgelegd (4)Launch My NFT

Dit is het eerste platform waarmee je zonder enige ervaring een volledige NFT collectie kunt maken. Met een paar klikken creëer je de mooiste collecties en bied je ze te koop aan op de site. Dit platform ondersteund Ethereum en Solana. Launch My NFT is opgericht door Kwebbelkop, een Nederlandse YouTuber met 15 miljoen volgers.

Ga naar launchmynft.io >>

Hoe maak je een NFT? Stap voor stap uitgelegd (5)Rarible

Een van de meest populaire platforms voor het lanceren en verhandelen van NFT collecties.

Ga naar rarible.com >>

Zodra je een platform hebt gekozen en een bestand klaar hebt staan, verbind je je wallet (MetaMask voor Ethereum, Phantom voor Solana) met het platform. Upload nu je bestand naar het platform en vul de bijbehorende beschrijving van je NFT in.

Je kunt ervoor kiezen om een alleenstaande NFT te maken of een collectie (bijvoorbeeld een kaartendeck of een muziekalbum). Ook kan je aangeven hoeveel royalty’s je wilt ontvangen wanneer er een secundaire verkoop plaatsvindt. Daarnaast zijn er nog een aantal regels en instellingen die je kunt toepassen maar de meeste NFT’s houden het vrij simpel. Als je wilt kun je de NFT meteen te koop aanbieden.

Je NFT verkopen

Marktplaatsen zoals OpenSea en Rarible maken het gemakkelijk om NFT’s uit het hele ecosysteem aan te bieden. Om een NFT te verkopen, verbind je je wallet met het platform die je hebt gekozen. Als je de NFT al hebt aangemaakt, zou je erop moeten kunnen klikken en een “Verkoop” prompt krijgen te zien. Vanuit hier kan je de transactie ondertekenen om het te voltooien.

(Video) Hoe maak en verkoop je een NFT (Cryptokunst handleiding)

NFT’s verzamelen en waarderen

Wat is de waarde van een NFT? En voor welk bedrag moet je er een kopen of verkopen? Het komt uiteindelijk neer op de wet van vraag en aanbod, maar er zijn een aantal dingen om in gedachten te houden.

Als je aan het experimenteren bent met NFT’s, dan maakt het niet veel uit wat je vraagprijs is. Als je wel een verdienmodel ziet in het kopen en verkopen van NFT’s, dan zal je veel zorgvuldiger moeten zijn met de prijzen die je vraagt en betaalt. In dat geval zou je het volgende moeten overwegen:

 • Schaarste, herkomst en reputatie zijn de meest belangrijke aspecten van een NFT die het zijn waarde geven. Een uniek kunstwerk van een bekende kunstenaar is waardevoller dan een collectie kunstwerken van een minder bekende artiest.
 • Projecten met veel activiteit bieden meer kans op winst. Houd daarom het handelsvolume en de transacties in de gaten.
 • NFT’s kunnen een prijsbodem hebben. Als je een bepaalde NFT wilt kopen is het dus belangrijk om op of boven dit niveau te bieden. Je kunt deze prijsbodems vinden op platformen zoals OpenSea en MagicEden.
 • Er is een motto in de wereld van cryptocurrencies: “not your keys, not your crypto” (“niet jouw sleutels, niet jouw crypto”). Dit geldt zowel voor je cryptogeld als voor je NFT’s. Het is echt belangrijk om je collectie veilig te bewaren in bijvoorbeeld een hardware wallet (of meerdere). Als je namelijk je sleutels kwijt bent, kan niemand je helpen. Er is geen bank of instelling die het weer boven water kan halen. Je bent je eigen bank en je draagt dus ook de verantwoordelijkheid om alles veilig te bewaren.

Conclusie

De afgelopen tijd is de NFT markt flink in de schijnwerpers komen te staan. Dit heeft alles te maken met de groeiende interesse in blockchain technologie en de mogelijkheden die het met zich meebrengt. Ook zijn er een aantal grote artiesten begonnen te experimenteren met NFT’s zoals YouTuber Logan Paul en rapper Post Malone. Het is moeilijk te zien hoe NFT’s niet verder zullen toenemen in nut en populariteit.

De NFT sector is nog relatief klein vergeleken met cryptovaluta, maar het geeft vandaag al mogelijkheden die nooit eerder mogelijk waren. Na verloop van tijd zullen steeds meer artiesten en bedrijven deze tokens gaan gebruiken voor hun unieke eigenschappen en erop innoveren. Juist door nu te beginnen met NFT’s maak je kans om er veel mee te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de begintijden van bitcoin, toen was de technologie hetzelfde, maar de mensen waren er nog niet. Nu begint het op te komen en als gevolg is de waarde van bitcoin onwijs gestegen.

Veelgestelde vragen over NFTs maken

Kan ik zelf een NFT maken?

Iedereen kan een NFT maken. Je moet alleen zorgen voor een wallet waarin je de non-fungible-tokens kunt opslaan. Vervolgens verbind je de wallet met een platform waar je de NFT kunt maken.

(Video) OpenSea NFT Handleiding (NL) - Maak en verkoop jouw eigen NFT gratis

Hoeveel kost het om een NFT te plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een NFT zijn afhankelijk van het platform dat je gebruikt om de NFT aan te bieden. Meestal is het plaatsen van een NFT gratis, maar betaal je wel een commissie over de verkoop. Houd ook rekening met eventuele transactiekosten. De hoogte van deze transactiekosten verschillen per blockchain netwerk.

Is OpenSea gratis?

Je kunt gratis gebruikmaken van OpenSea. Als je zelf NFT items of collecties wilt kunnen creëren betaal je wel eenmalig transactiekosten om je wallet te activeren. Daarnaast rekent OpenSea 2,5% commissie over iedere verkoop op het platform.

Hoe oud moet je zijn voor NFT?

(Video) Binance how to tutorial 2022 - Stap voor stap uitgelegd - De nr 1 Crypto exchange. [afl 118]

De minimale leeftijd voor het kopen van cryptocurrency is 13 jaar. Als je onder de 18 jaar oud bent heb je echter wel toestemming van je ouders of voogd nodig. Dit is omdat je onder de 18 jaar altijd onder het bevoegd gezag van je ouders of voogd valt.

Videos

1. WAT IS EEN NFT? EN HOE WERKT HET? NFT'S UITGELEGD
(MaxMoney)
2. WHAT IS A NFT? - EXPLAINED SIMPLY
(MOTOR SPARKLY - NFT COLLECTION)
3. Hoe Maak Je Een MetaMask Wallet Aan? | MetaMask Tutorial 2022
(ninaknows)
4. Hoe Start Je Met NFT & Crypto Trading Op Bybit? [Tutorial]
(Gabiche NL)
5. NFTs Explained In Under 60 Seconds
(Lark Davis)
6. NFT 101 - Wat Is Het En Hoe Gebruik Je Het? Smart Contract Technologie Uitgelegd in 10 Minuten
(Team Rockstars IT)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated: 01/08/2023

Views: 5622

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.